Om meg

Hei,

portrett-liteMitt navn er Eivind Figenschau Skjellum og jeg har vært lidenskapelig opptatt av indre vekstarbeid siden år 2000. Min profesjonelle karrierevei har vært innen grafisk design og web og samtidig har jeg hele tiden hatt en enda større lidenskap for det som beveger seg inni oss.

Denne lidenskapen og lengselen etter å forstå meg selv og den verden jeg lever i har tatt meg til tibetansk buddhisme og klostre i høytliggende regioner av India og diverse heftige initieringsprosesser og workshop-opplevelser rundt omkring i verden. Jeg har blitt involvert i Mankind Project, Authentic World og Celebration of Being og rukket å grunnlegge Masculinity-Movies.com og Authentic Norway.

Min reise i dette landskapet begynte da jeg bodde i England og studerte til min BA i grafisk design ved Bournemouth Arts Instititute. Møtet med en ny kultur og fravær av trygge sosiale rammer drev tunge og vanskelige psykologiske prosesser til overflaten og sendte meg inn i et indre kaos. Ingen forstod dette – min sosiale maske var polert til perfeksjon.

Jeg startet å meditere og etter kun kort tid begynte jeg å ha “underlige opplevelser”. En kveld satt jeg og mediterte og plutselig eksploderte et hvitt lys i mitt synsfelt. Jeg begynte å riste og armene mine begynte å heve seg fra fanget mitt. Jeg ble redd og det sluttet brått. Men jeg hadde fått smaken på noe som jeg aldri hadde hørt om og jeg var frelst. Jeg hadde fått en tidlig opplevelse av kundalini.

Mange år med spirituell søken, særlig via tibetansk Buddhisme fulgte. Jeg ønsket å gjenskape det som hadde skjedd meg den kvelden, men det skjedde aldri (senere forstod jeg at begjæret etter eksotiske opplevelser i meditasjon jager dem vekk; og de er uansett ikke poenget). Jeg levde et munkeaktiv liv – jeg drakk ikke og hadde ikke sex. Jeg var i det hele tatt en svært atypisk ung mann.

I 2007 avstedkom en pilgrimsreise til India min forståelse av at min meditasjonspraksis hadde blitt en flukt snarere enn en støtte i livet; en kvinne jeg likte spaserte ut av mitt liv og der hennes rygg forsvant i natten – hun visste ikke at jeg var der – var tusentalls av meditasjonstimer til null hjelp da jeg forsøkte å rope hennes navn. Jeg kom tilbake til mitt enkle hotellrom i Boudhgaya, bannet og slo i puter i min romkamerats nærvær – og sverget at livet mitt skulle endres. Slik hadde det seg at jeg i januar 2007 reiste rundt til hellige steder i India og ba om hjelp til å få et velfungerende sosialt liv og gode relasjoner med kvinner da jeg returnerte hjem.

Jeg kom hjem, sluttet å meditere, fikk meg kjæreste og øket min sosiale kompetanse. Gradvis forstod jeg at prosessen som hadde sendt meg inn i spiritualitet grunnleggende dreide seg om mangel på identitetsfølelse; jeg visste ikke hva det ville si å være meg og å være mann. Det var særlig et 10-dagers meditasjonsretrett med “The Way of the Superior Man” av David Deida som lesestoff som sparket i gang prosessen. Fra den opplevelsen startet jeg en reise inn i egen maskulinitet og forståelsen av polariteten mellom mann og kvinne, maskulinitet og femininitet.

Jeg bestemte meg for å oversette David Deidas bok til norsk for å virkelig forstå hva han snakket om, og den dag i dag ligger fremdeles en ferdig oversatt “Den Komplette Manns vei” på min harddisk. I forrige runde var ingen interessert i å gi den ut. Kanskje forandrer det seg snart?

Jeg forsøkte å bli en “3rd stage-mann” etter Deida-oppskrift, men endte opp med å føle meg ganske karikert. Egen sårbarhet ble en fiende som truet min følelse av maskulinitet og når jeg ble redd, særlig i møte med en kvinne, så kunne jeg kortslutte i min manglende evne til å eie mine mer sensitive sider.

En kveld satt jeg med min kjæreste på den tiden og så film. Vi så to filmer: Mrs Doubtfire og Erin Brockovich. Ikke spesielt maskuline filmer, men likefullt var det noe i kombinasjonen av de to som grep meg. Den ene filmen handler om en umoden mann som forsøker å være kvinne for å kunne være med barna sine, den andre inneholder en scene der Erins motorsyklist-kjæreste står med hennes barn i armene og ser et kobbel med Harleyer kjøre forbi. Jeg så meg selv i umodenheten i Robin Williams’ rollefigur og i motorsyklisten så jeg en lengsel som resonnerte dypt med meg – jeg forstod at jeg dypest sett lengter etter et liv uten begrensninger; total frihet.

Jeg snudde meg til Cathrine og sa “jeg skal starte en webside om maskulinitet i film”. Og slik ble det. Jeg grunnla websiden Masculinity-Movies.com og har siden den gang nådd tusenvis av menn verden over med mine betraktninger om den maskuline psykologi i film og i livet generelt.

I denne perioden deltok jeg i mange workshops og kurs om maskulinitet. Høydepunkter inkluderer Eirik Balavoine og Dag Furholmens Levende Maskulinitet (nå Menn som vil videre, et dårligere navn synes nå jeg), The Noble Man med Celebration of Being, New Warrior Training Adventure med Mankind Project og No Woman Diet med Authentic Man Program/Authentic World. Når jeg først går inn for noe går jeg for det 100%.

Mer og mer landet jeg i den dype innsikten at jeg var en annen mann enn han jeg hadde forsøkt å være etter at jeg leste David Deida. Jeg ble stadig mer komfortabel med min sensitivitet og min sårbarhet og fikk slik, paradoksalt nok, større tilgang til min kraft. Min naturlige tilstedeværelse vokste og jeg ble mindre og mindre redd for å “bli avslørt”. Gledelig var det at mange av David Deidas betraktninger begynte å vise seg sanne i mitt liv – ikke som minner fra det jeg leste, men fra egen erfaring og på min egen måte.

Høsten 2011 kom Bryan Bayer, grunnlegger av Authentic World, til Norge for å snakke på et selvutviklingsseminar (Morten Hake Summit). Eivind og Bryan fant tonen og bestemte seg for å grunnlegge Authentic World Norway, og Eivind har sammen med Pål Christian Buntz drevet kursvirksomhet siden.

Jeg opplever stadig økende grad av ydmykhet i livet. Jo mer jeg forstår jo mindre vet jeg. Jeg forstår at skråsikkerhet er forbundet med umodenhet og lander mer og mer i en følelse av frihet: Min kjerne er i stadig større grad stabil nok til å ikke påvirkes av andres meninger, og samtidig ydmyk nok til å åpne for de meninger som er tjenelige.

Året er i skrivende stund 2013 og fremtiden er et åpent, ubeskrevet blad. Men mer enn noensinne er jeg fast bestemt på å bringe min brennende lidenskap for indre vekst og min  lengsel etter det autentiske liv inn i verden gjennom mitt arbeid. Jeg er fast bestemt for å være en flaggbærer for å snu oss mot det vi frykter i stedet for vekk fra (hvilket mye spirituelt arbeid dreier seg om), for å gå ned i dritten i stedet for opp i himmelen, inn i skyggen i stedet for inn i lyset.

Jeg er lidenskapelig opptatt av dette fordi jeg selv har levd det motsatte i nesten et tiår og kjenner faren i å bedrive “spiritual bypassing”. Mitt arbeid anerkjenner livets begrensninger og har som fokus å gå inn i og så gjennom det vanskelige. Min erfaring sier at vi ikke kan gå rett for “lys og kjærlighet”, vi må omfavne de sidene av oss selv vi skammer oss over først. Det er dette jeg kaller “blod” og det er det som bringer folk til mine workshops.

I hodet mitt så klinger i disse dager igjen og igjen tre korte ord: “Den nye samtalen”. Denne “nye” samtalen har ydmykhet, nysgjerrighet, åpenhet og kraft som grunnpillarer og den er paradoksalt nok egentlig gammel, men vi mennesker har glemt så mye i jaget etter vekst; vi har glemt å være menneskelige. Jeg inviterer deg til å bli med meg på å utforske denne nye samtalen. Og hvis du vil komme på noen kurs med Authentic Norway, lese noen artikler på Masculinity-Movies.com eller vurdere veiledning med meg, så er det riktig hyggelig.

Velkommen til min lille verden på Internett – håper du finner noe av verdi her.

Med vennlig hilsen,
Eivind Figenschau Skjellum

Dette er meg: 

 • Har drevet Masculinity-Movies.com siden januar 2009 og slik vært i kontakt med tusenvis av menn verden over.
 • Arrangert mannsgrupper siden 2010.
 • Driver virtuell mannsgruppe, kalt The Tribe.
 • Startet Norges første iGroup (Mankind Project)
 • Har meditert og drevet aktiv selvutvikling siden 2000
 • Vært aktiv i tibetansk buddhisme og reist flere ganger på pilgrimsferd til India
 • Aktiv i samfunnsdebatt rundt kjønn og likestilling
 • Lederutdanning hos Celebration of Being
 • Grunnlegger og leder av Authentic Norway, den mest levende lokale grenen av Authentic World utenfor USA
 • Norges eneste sertifiserte Circling-fasilitator
 • Ekspert på arketyper og min artikkel om dem er topp 3 på Google.
 • Holder kurs og workshops, bl.a. en høyintensivt helgeworkshop med arketyper som tema, Authentic Games Nights og “No Woman Diet”