Mandagstipset #2: Verdien av å sette en kontekst

kommunikasjonsforvirringHvis du er en person som ønsker å gå i dybden i livet og med medmennesker vil du ofte kjenne på kontrasten mellom ønsket om nærhet og realiteten om avstand. Kanskje er du på date med en du liker, men finner det svært utfordrende å åpne døren til større intimitet. Kanskje er du på et møte med kolleger og opplever at praten går i sirkel og at problemene som bragte dere sammen forblir uadresserte.

Det å sette en kontekst for slike møter vil tjene som en verdifull katalysator for nærhet og klarhet. Hvorfor? Fordi avstand er et produkt av utydelighet og tilbakeholdte følelser. Mange kjenner følelsen av å ville skape større nærhet eller tydelighet og den ekle følelsen som kommer for hvert minutt som går der de ikke tør å si det som må til. Det er en følelse av redsel, følelsen av at en mulighet er i ferd med å glippe ut av hendende våre.

Når vi møter våre medmennesker med en tydelig kontekst så er det noe som slipper inni oss, som om vi kan slappe av og være oss selv. Vi har allerede kommunisert en intensjon og den tiden vi tilbringer sammen vil utspille seg i den konteksten som ble satt. Vi blir friere; konteksten jobber på vårt lag og gjør det lettere for oss å kommunisere det vi ellers ville holdt tilbake.

Hvordan kan dette se ut i praksis? Kanskje er du en mann som treffer en kvinne til en kopp kaffe. Faren er at dere blir sittende og prate om politikk, TV, musikk, trening etc – uten å bli skikkelig godt kjent eller kjenne reell nærhet til hverandre. Men som mann kan jeg møte denne kvinnen på denne måten “Da jeg så deg på festen her forleden fikk jeg lyst til å treffe deg. Jeg la merke til deg med en gang og visste at jeg hadde lyst til å bli bedre kjent med deg. Kult at vi fikk til å treffes.” Med en slik kontekst ligger forholdene  til rette for nærhet og intimitet.

På et møte vil jobben være møteleder sin og kan se slik ut “Takk for at dere alle har kommet hit på tid og er klare for å ta fatt på oppgaven. Vi har gått i underskudd i siden august og hvis det fortsetter slik vil bedriften måtte legge ned. Vi har alle satt av to timer til en brainstorm for hvordan vi skal komme ut av denne situasjonen sammen. Jeg vil forholde meg nøyaktig til tiden og vi slutter nøyaktig klokka 16. Vi tar 5 min do og kaffepause kl 15.00. Jeg ønsker at alle føler seg helt fri til å dele sine ideer – her er alle tanker velkomne. Men jeg fasiliterer samtalen, be om ordet ved å rekke opp hånden. Takk, la oss begynne.”

Mangel på slik kontekst kan føre til uproduktive kaklekor der folk er redde for å dele hva de tror på, for at møtet skal gå over tiden, for at de må krangle seg til oppmerksomhet etc. Det er lite produktivt og bevisstheten forsvinner fra kommunikasjonen.

Øv på å sette kontekst for møtene dine med andre mennesker denne uken. Og så inviterer jeg deg til å fortelle om det her på bloggen senere.

2 thoughts on “Mandagstipset #2: Verdien av å sette en kontekst

    • Ah, det essayet likte jeg. Inspirerende på mange plan.

      Jeg var selv litt sosial taper i tenårene ogbegynte da selv å trene på helsestudio. Jeg hadde ingen Mr. Pepperman, men den treninga betød mye for meg – selv om jeg tok til meg resultatene på en mindre optimal måte (jeg brukte speilet mye).

      Jeg legger merke til nå når jeg har begynt på helsestudio igjen at det fremdeles er en motivasjon i å se resultatene, men forfengeligheten er mye mindre – jeg løfter primært for å kunne gi gaven i mitt virkelige liv, sekundært for å se bra ut naken. Det er nettopp fordi jeg har blitt voksen – jeg har hatt mine mannlige rollemodeller og jeg vet at narcissisme er veien til sviktende karakterstyrke og dårlig moral.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>