Mandagstipset #18: Bruk naturen for å finne ro

90% av mitt arbeid skjer foran en dataskjerm. I senere tid har jeg blitt stadig mer klar over hva det gjør med psyken og nervesystemet mitt.

Sivilisasjonen og teknologien preger oss.  Det krever enorm styrke for ikke å bli fanget av skyggesidene. Min påstand er at hvis du går dypt i deg selv vil du finne at store deler av ditt mediekonsum og bruk av sosiale medier dreier seg om en lengsel etter å bli elsket (valideringssøken) og en lengsel etter å bli distrahert fra det som er ubehagelig. Dette er ikke åpenbart når vi svømmer i det, men med en gang vi får ørlite avstand så er det vanskelig å slippe unna.

ro-i-naturenVi blir hele tiden dratt ut av oss selv og vi samler mye negativ energi i kroppen og sinnet vårt der vi fikler med mobilen, lengter etter e-poster og meldinger, vandrer blant stressede mennesker, reklameplakater, biler etc. Forleden lå jeg på sofaen og sank så godt inn i den som jeg kunne – og ble møtt med innsikten at det helt i grunnmuren av meg satt en grunntone av stress.

Så jeg dro til fjells i helga. Og kjenner meg helt annerledes. Jeg kjenner mer ro og i dag tidlig gikk min morgenmeditasjon unna på null komme svisj og jeg hadde minimalt med tanker. Det er lenge siden sist jeg hadde en slik meditasjon.

Naturen suger skitt ut av oss. Taoistene kaller denne skiten “bing chi” og det er vel de latinamerikanske sjamanene som kaller den “jucca” (korriger meg gjerne på dette – finner ikke mange Google-oppslag med disse stavemåtene). I den taoistiske filosofien sier de at naturen liker vår bing chi, men at den ikke hører hjemme i vår kropp. Vi er derfor godt tjent med å møte naturen og gi den vår bing chi.

Det finnes praksiser for å håndtere stress – eller bing chi – også når vi er midt i sivilisasjonen. Men det er i realiteten ingen reelle erstatninger for å være i naturen.

Hvis du er stresset, har behov for validering eller på annet vis er “ute av deg selv” så er derfor ukens tips å dra til skogs, til fjells eller til havs. Og gjerne “off the grid”. Jo mindre teknologi, jo mer helbredelse.

Det dreier seg ikke om å melde seg ut av samfunnet. Det dreier seg om å ha en kjerne av ro slik at vi kan bidra til det på best mulig vis.

Jeg planlegger masse natur i sommer. Padling, skogsturer etc. I kveld er det i kajakk. Jeg gleder meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>