Mandagstipset #16: Innse at du er mer knyttet til din identitet enn din lykke

Lykke er et populært tema. Mange snakker om å leve sin lidenskap, om å oppnå suksess og å bli selvrealiserte. Med alt dette pratet skulle jeg nesten tro at folk vil bli lykkelige. Men jeg har lært ett og annet om dette gjennom å studere meg selv gjennom eget indre arbeid og andre gjennom sosiale sirkler, coaching, workshop-fasilitering etc: De aller fleste som snakker om lykke lever et liv som leder vekk fra den.

Tragedy and comedy theater masksJeg er bevisst provoserende for å få deg til å tenke nå. Men spør deg selv hvordan lykke ser ut for ditt indre øye. Hva ser du? Ser du livet ditt slik det er i dag med masse luksus lagt til? Du er altså den samme, men livet ditt inneholder masse ferie, større hus, penger, vakre mennesker og bøttevis med heftig sex? Hvis det er det du ser så er det ikke eksistensiell lykke du er på vei mot, men økt komfort innenfor rammene av din eksisterende identitet.

Det er nettopp denne identiteten som avgjør hvor mye eksistensiell (spontan og uten årsak) lykkefølelse vi får oppleve i livet vårt. Å søke en slik dyp og vedvarende lykke uten å samtidig arbeide med å utvide vår identitet blir som å forsøke å komme seg til Stockholm uten å forlate Oslo.

Har du noen gang reflektert over hvorfor de fleste reelle gjennombrudd i menneskers liv skjer som følge av kriser? Der sitter Per i sin totalhavarerte bil. En gren penetrerer overkroppen hans og han føler ikke bena. Allerede der begynner identitesfølelsen å gå opp i liminga. Han må legge sin fotballkarriere på hylla og hans identitet må rekonstrueres i en ny form som kan romme krisen, dens årsaker og konsekvenser. Noen år senere innser kanskje Per at han er lykkeligere nå enn han var før ulykken. Så underlig, kan vi tenke. Men Pers utvidede identitet synes ikke det; den er altfor travel med å benytte seg av nyervervet empati og evne til samtale og mellommenneskelighet.

Mitt tips til deg denne uken er å studere om dine aktiviteter er viet primært til å forsterke din eksisterende identitetsfølelse.* I så fall er det ok; vi trenger vår identitet. Den skaper en stabil psykologisk ramme. Men innse at økningen av reell og dyptgående lykkefølelse innenfor parametrene av vår nåværende identitet ikke skjer forbi det punktet der den har blitt solid nok til å fungere som grunnmur for vårt eget liv (grunnleggende psykologisk modenhet).

Isolated Budha statueFokus på identitet er fokus på avstand. Og selv om du vil finne grunnleggende psykologisk autonomitet der, vil du ikke finne lykke. Ikke bare vil du ikke finne lykke, du vil over tid bidra negativt til din omverden. Og kanskje vil du på veien bli en dyktig skuespiller som mestrer kunsten å overbevise andre om at du har skapt et lykkelig liv for deg selv. Men du lyver. Bare spør Buddha.

Det er rart med lykken – først når man kan unnvære den, så kommer den. – Olav Duun

La oss være ærlige med oss selv. Sier vi at vi søker lykke så må vi også vie oss til den skumle praksisen å dø for vår eksisterende identitet igjen og igjen og igjen… Det er rett og slett ikke bra nok å bare bake hjerteformede, rosa muffins.

Noen punkter for å utbrodere/nyansere det jeg sier over:

 1. Eksistensiell lykke, slik jeg ser det, er altså et resultat av mindre avstandsfølelse til vår omverden. Når denne avstanden minker vil vi oppleve mer lykke. Men vi vil også kjenne andres lidelse som vår egen. Med andre ord – et fullt ut lykkelig liv er helt umulig og det vil være mer hensiktsmessig å fokusere på å utvikle et åpent hjerte.
 2. Jeg mener overhodet ikke å si med denne artikkelen at det er noe galt med bil, penger, sex. Dette er ikke en moraliseringstekst og jeg skulle gjerne svømme i de tingene selv. Hva er vel bedre? Men hvis vi tror at de vil bringe oss grunnleggende lykke så har vi allerede tapt, både som individ og som art.
 3. Alternativbevegelsen har mislykkets fordi den hjelper individer å bygge identitet rundt jakten på lykke. Når den identiteten først er på plass vil lykken aldri komme før identiteten rundt jakten går i oppløsning.

Ok – det var heftige saker denne uka. Lykke til, venner (no pun intended Winking smile)! Denne veien går vi sammen.

* For å finne et eksempel på galskapen som mange mennesker ender opp med når de taper seg i identitet og helt glemmer egen livsglede, kan du gå til kommentarfeltet på en hvilken som helst norsk nettavis.

13 thoughts on “Mandagstipset #16: Innse at du er mer knyttet til din identitet enn din lykke

  • In recent history two global superpowers have tried and failed to eradicate the Taliban in Afghanistan.If only you had gone on the phone to the co;#ition&l39as military leaders after 9/11 to share your strategic insight. Then maybe these tragic deaths could have been avoided.

 1. Tudzież taka sprawa to z racji zalegania ze złą historią.
  Ma furt pożyczkę z ubezpieczycieli działających
  na określony odsetki skali. Natomiast tego typu ofert instytucji
  naszych dokumentów dochodowych azali banki udzielają nie doprowadzi.

  Więcej: iamsport.org

 2. A taka sprawa to z racji zalegania ze złą historią.
  Ma zawsze pożyczkę z ubezpieczycieli działających na wyraźny odsetki skali.
  Natomiast tego typu ofert instytucji naszych dokumentów dochodowych azaliż banki udzielają nie doprowadzi.
  Więcej: kasiablog.soup.io

 3. Pingback: window tinting georgetown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>