Mandagstipset #14: Persona vs karakter

Hvor i oss selv går vi når vi skal lete etter svar på hvordan vi skal møte verden og livet? De fleste av oss går til ting vi har blitt fortalt, tillærte sosiale strategier og nedarvete sannheter. I dette indre landskapet dreier livet vårt seg om å tilpasse oss en virkelighet som andre mennesker har definert. Dette stedet kalles persona og er skallet vi legger rundt vårt autentiske selv for å beskytte oss mot smerte.

eivind-maskeEn klassiker i selvutviklingsverdenen er “How to win friends and influence people” av Andrew Carnegie. Det er en bok jeg satt pris på, men som jeg husker primært som en samling sosiale strategier. Snakk sånn og smil bredt og gjør det og det – så blir jeg vellykket. Det skal en svært oppegående person til for ikke å bruke en slik bok til å skape nye sannheter om hvordan jeg skal oppføre meg.

Hvorfor er dette viktig? Fordi hver ny definisjon på hvem jeg skal være som jeg installerer i min indre programvare skaper en blokkering der min livskraft ikke kan bevege seg. “Andrew Carnegie sier det er bra å smile. Men jeg er lei mei. Jeg orker ikke smile nå. Men Andrew sier at jeg bør det så da gjør jeg vel det. Men faen, jeg vil ikke. Mindfuck, gah!”.

Stephen Covey, en annen guru i suksessliterattur-verdenen, har kritisert “bransjen” for å være altfor fokusert på å undervise metoder for å bygge denne personaen. Han er langt mer opptatt av karakter og det elsker jeg ham for. Karakter er noe langt mer grunnleggende og essensielt. Karakter er å gjøre det rette når det gjør vondt. Det er å støtte en venn i nød. Det er å si den sannheten som må sies, selv om den utsetter meg for represalier fra andre. Karakterbaserte handlinger passer ikke nødvendigvis med den ytre definisjonen på suksess. Men følelsen av å leve i tråd med noe dypere i oss selv er sann indre suksess.

I forrige ukes mandagstips beskrev jeg viktigheten av å tillate livets bevegelse. Jeg brukte et eksempel der jeg snakket med en flott kvinne selv om jeg følte meg liten og redd akkurat da. Hvor gikk jeg for å hente styrke? Persona eller karakter? Hvor i deg selv går du? Sier jeg til kvinnen at hun er vakker fordi det lever opp til en suksessformel jeg har og fordi jeg vil se bra ut for vennene mine (persona)? Eller sier jeg det fordi det ganske enkelt er sant for meg i dette øyeblikket og det gleder meg å dele det (karakter)?

Ordet persona kommer fra latinsk og betyr ‘skuespillermaske’. Denne masken utviklet vi som en forsvarsmekanisme mot en verden som var langt fra ideell. Vi har mye å takke den for – vi har overlevd på grunn av den, men skal vi bli virkelig lykkelige og modne mennesker må vi vokse fra den. For når vi lever i grepet av en forsvarsmekanisme så er det umulig å oppleve lykke.

Så tipset mitt til deg i dag er å bli bevisst på hvor du kommer fra i det du tar valg i livet, persona eller karakter. Stephen Covey’s bok 7 habits of highly successful people er et svært godt utgangspunkt for å forstå denne distinksjonen bedre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>